Jak wybrać odpowiedni szczotkę do czyszczenia i szorowania w zakładzie produkcyjnym.

Odpowiednie narzędzia do czyszczenia mogą zwiększyć higienę i ułatwić pracownikom zakładów przetwórczych wykonywanie ich zadań. Znalezienie odpowiednich szczotek dla każdego zadania jest...

Odpowiednie narzędzia do czyszczenia mogą zwiększyć higienę i ułatwić pracownikom zakładów przetwórczych wykonywanie ich zadań. Znalezienie odpowiednich szczotek dla każdego zadania jest łatwiejsze, gdy zrozumiesz rolę sztywności włosia, rodzaju szczotki i mocowania włosia.

Higieniczna konstrukcja szczotek

Wiercone i zszywane szczotki wykonuje się przez wywiercenie otworu w bloku szczotek i zszycie w nim włosia. Wersje o wyższej jakości będą miały tylko małe szczeliny w pobliżu punktu mocowania, co zmniejsza prawdopodobieństwo uwięzienia zanieczyszczeń. Wersje o niskiej jakości mogą mieć problemy z wypadaniem włosia i mają większe szczeliny wokół punktów mocowania włókien, co ułatwia mikroorganizmom namnażanie się. 

Dla wielu potrzeb przetwarzania żywności, odpowiednia jest wysokiej jakości wersja tego typu szczotki.

Szczotki z żywicy powodują wiele problemów higienicznych. W tej szczotce wiercone są otwory w bloku, włókna są zszywane w nich, a żywica jest dodawana w celu zapewnienia dodatkowego zabezpieczenia włosia. Sama żywica nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością i zdarza się ze się kruszy i wypada, tworząc źródło zanieczyszczenia. 

Ten rodzaj szczotki nie nadaje się do produkcji żywności.

Szczotki Ultra Safe Technology (UST) firmy Vikan poprawiają retencję włosia i higienę szczotek. Te innowacyjne szczotki mają wyjątkową konstrukcję i wygląd. Włosie jest całkowicie uformowane w pojedyncze jednostki zabezpieczające włosie. 

Jednostki te są następnie formowane bezpośrednio w bloku szczotki, eliminując dziury, szczeliny gdzie może zbierać się zanieczyszczenie. Ze względu na tę technikę produkcji, jednostki bezpieczeństwa włosia mogą być rozmieszczone we wzory, które umożliwiają łatwe czyszczenie szczotek przy jednoczesnej maksymalizacji skuteczności czyszczenia.

Te ultra-higieniczne szczotki idealnie nadają się do zakładów produkujących żywność, które produkują dla niemowląt i gotowe do spożycia produkty.

Sztywność włosia dlaczego jest takie ważne.

Miękkie włosie może łatwo zmiatać drobne cząstki, ale brakuje im sztywności potrzebnej do oczyszczenia większych zanieczyszczeń. Sztywne włosie może przenosić te duże cząstki, ale nie nadają się do zamiatania proszków, pyłu. Wybór odpowiedniej sztywności włosia dla każdego zadania może stanowić ogromną różnicę w wydajności i przydatności szczotki.

Miękkie włosie jest długie i delikatne, co pozwala na zamiatanie proszków i drobnych cząstek, takich jak kurz, mąka i sól. Idealnie nadają się do użycia z wodą i środkami czyszczącymi do mycia ławek i blatów.

Średnie włosie idealnie nadaje się do użytku na mokro i na sucho. Mogą zmiatać większe cząstki żywności, takie jak obierki z owoców i warzyw, i są mało wydajne w zamiataniu proszków.

Sztywne włosie doskonale usuwa duże cząstki jedzenia lub idealnie szoruje zanieczyszczone powierzchnie. Mogą być również używane z wodą i chemikaliami czyszczącymi, aby usunąć nawet najtrudniejsze zanieczyszczenia.

Włosie miękkie / dzielone ma włosie z rozdwojonymi końcami do magazynowania większej ilości wody i środków czyszczących do mycia blatów,posadzek.

Rodzaje szczotek

Ława / Blat


Te wąskie szczotki są używane do zamiatania i czyszczenia blatów, taśm produkcyjnych. Główka szczoteczki doskonale sprawdza się w miejscach o ograniczonej przestrzeni, takich jak boki taśmy przenośnika i gumowe uszczelki lodówek. Szczotki stołowe doskonale nadają się do zamiatania i są wyposażone w różne rodzaje włosia, aby dostosować je do różnych rodzajów i warunków cząstek (delikatne, duże, wilgotne, suche). 

Mogą być również używane z szufelką.

Ręczne szczotki


Szczotka do szorowania
Szczotki te wymagają nacisku bezpośrednio, dzięki czemu nadają się do obszarów, w których powierzchnia czyszcząca znajduje się w zasięgu ręki. Szczotki te są często używane do szorowania stołów, przenośników taśmowych, desek do krojenia i wiader.

Wersje z kątowym włosiem idealnie nadają się do szorowania w narożnikach i ciężko dostępnych miejscach.

Szczotka z krótką rączką



Ergonomiczne uchwyty zapobiegają zmęczeniu dłoni, podczas gdy główka szczoteczki wspomaga ruchy szorowania i mycia. Można go używać z krótką rączką lub chwytając główkę szczoteczki. Występują w trzech rodzajach włosia, dzięki czemu nadają się do stosowania na wszelkiego rodzaju urządzeniach, stołach i ścianach.

Szczotka z długą rączką


Ergonomiczna, długa rękojeść umożliwia łatwy dostęp do maszyn, pojemników i wszędzie tam, gdzie może być potrzebny dłuższy zasięg. Mogą być używane jako szczotka do szorowania po obróceniu, aby chwycić główkę szczoteczki.

Różne rodzaje szczotek 


Szczotki te umożliwiają specjalistyczne czyszczenie. Szczotki z osłoną dłoni sprawiają, że czyszczenie noża w kutrze jest bezpieczniejsze i umożliwia czyszczenie maszyny bez demontażu. Szczotki do butelek sięgają do dna. Są one często używane jako uniwersalna szczotka do szorowania.

Odpowiednie narzędzia zwiększają efektywność i skuteczność czyszczenia. Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyborze odpowiedniego pędzla do swoich potrzeb, skontaktuj się z Działem Handlowym Forma Food lub znajdziesz wszystko na sklep.formafood.pl

Inne wpisy

0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu